ΕΕΛ/ΛΑΚ: Κατάλογος ελευθέρου λογισμικού για την εκπαιδευτική κοινότητα

O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), στο πλαίσιο της Συνεργασίας του με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με στόχο τη δημιουργία προτάσεων για την ψηφιακή αναβάθμιση των σχολείων και τη διάχυση και υποστήριξη των ανοιχτών τεχνολογιών στην εκπαίδευση, ξεκίνησε τη δημιουργία μητρώου σχολείων τα οποία υλοποιούν δράσεις STEAM με χρήση ανοιχτών τεχνολογιών και μητρώου εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που καταχώρισαν τα λογισμικά στα μητρώα, δημιουργήθηκε ένας κατάλογος των εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού, που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς τόσο στη διδασκαλία όσο και στην οργάνωση / διαχείριση των μαθημάτων και των εργαστηρίων. Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στο https://edu.ellak.gr/edu_fos/

Σε αυτό τον κατάλογο (ο οποίος εμπλουτίζεται και βελτιώνεται συνεχώς) μπορείτε να περιηγηθείτε στις εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού που χρησιμοποιούνται στην σχολική κοινότητα, επιλέγοντας θεματική κατηγορία, γνωστικό αντικείμενο και βαθμίδα εκπαίδευσης.

Το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού που βασίζεται στην ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αλλαγών ή βελτιώσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτού που το χρησιμοποιεί  Αυτά τα χαρακτηριστικά του ΕΛ/ΛΑΚ (διαθεσιμότητα, μηδενικό κόστος, ανοικτός κώδικας κλπ) το καθιστούν ιδανικό για χρήση στην εκπαίδευση.

Η χρήση του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού στην εκπαίδευση έχει επιπλέον οφέλη τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές, καθώς συμβάλλει ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων τόσο στα μέσα διδασκαλίας όσο και στη διδακτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί έχουν στη διάθεση τους μια πληθώρα επιλογών που μπορούν να προσαρμόσουν, να διαχειριστούν και να διανείμουν ελεύθερα χωρίς να ανησυχούν για άδειες χρήσης ή κόστος, ή ανάγκες πρόσθετου εξοπλισμού, μιας και η συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών λειτουργεί με ελάχιστες απαιτήσεις υλικού, σε σχεδόν οποιοδήποτε εξοπλισμό. Οι μαθητές και οι γονείς τους έχουν στη διάθεση τους μεγάλο αριθμό από ελεύθερα διαθέσιμες εφαρμογών με τις οποίες μπορούν να εργαστούν, να πειραματιστούν και να μάθουν χωρίς κανένα περιορισμό.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τη λίστα των λογισμικών και να καταγράψουν τα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι ίδιοι αλλά και τις δράσεις που υλοποιούν στα σχολεία τους μπορούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στις φόρμες που υπάρχουν εδώ κι εδώ αντίστοιχα.