ΕΕΛ/ΛΑΚ: Ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κοινοτικά δίκτυα

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του European Telecom Package, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, μαζί με δεκάδες οργανισμούς και κοινοτικά δίκτυα και από όλη την Ευρώπη, συνυπέγραψε ανοιχτή επιστολή που συντάχθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα netCommons, σχετικά με τη σημασία των κοινοτικών δικτύων. Η επιστολή, η οποία στάλθηκε στις 16 Μαρτίου, στους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει μια σειρά από συστάσεις για τη διατήρηση της ανάπτυξης των κοινοτικών δικτύων.

Η αναθεώρηση του European Telecom Package, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την ενίσχυση της διαφάνειας, των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όπως και της δυνατότητας για όλους τους φορείς (κυρίως των μικρότερων φορέων και οργανισμών) να είναι σε θέση να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον μέσα στην λεγόμενη ενιαία ψηφιακή αγορά. Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται η σημασία μιας δίκαιης και ισότιμης ρύθμισης για όλους τους παράγοντες του οικοσυστήματος των τηλεπικοινωνιών, ιδίως των τοπικών κοινοτήτων και των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτή η αναθεώρηση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κλειστή αγορά που θα αποτελείται από λίγους μονοπωλιακούς φορείς.

Τα κοινοτικά δίκτυα είναι δικτυακές υποδομές που κατασκευάζονται από τοπικές κοινότητες και οργανώσεις με δημοκρατικό τρόπο, εφαρμόζοντας μια προσέγγιση εκ των κάτω προς τους άνω. Λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις των σημερινών πολιτικών τηλεπικοινωνιών, όπως οι επανειλημμένες αποτυχίες των παραγόντων της αγοράς να καλύψουν τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των μη προνομιούχων πληθυσμών, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές, τα κοινοτικά δίκτυα θεωρούνται ολοένα και περισσότερο ως ο “άλλος” τρόπος για την παροχή οικονομικά προσιτής πρόσβασης στο Διαδίκτυο για όλους. Δείτε, για παράδειγμα τις συζητήσεις στο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet Governance Forum – IGF) του 2016.

Στην πραγματικότητα τα κοινοτικά δίκτυα προσφέρουν πολλά περισσότερα από οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας στο Διαδίκτυο. Συνεισφέρουν στην πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, προσφέρουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των δικτυακών υποδομών σε βλάβες, συνεισφέρουν στην εκπαίδευση, στην καινοτομία και στη δημιουργία μιας στέρεας βάσης για τη διεκδίκηση της ψηφιακής μας κυριαρχίας από πολυεθνικές εταιρείες που κυριαρχούν στην ψηφιακή οικονομία (οι αρχές που διέπουν αυτές τις πρωτοβουλίες συνοψίζονται στη Δήλωση της Γκουανταλαχάρα). Ειδικά στην Ευρώπη, παρατηρούμε συνεχή ανάπτυξη μερικών από τα πιο επιτυχημένα ενοποιημένα κοινοτικά δίκτυα στον κόσμο, όπως το Guifi.net στην Καταλονία, το Freifunk.net στη Γερμανία, το FFDN στη Γαλλία και πολλά άλλα.

 

Ωστόσο, τα κοινοτικά δίκτυα έχουν συστηματικά αγνοηθεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής και οι αξίες και τα πρότυπά τους τίθενται σε κίνδυνο από διάφορες πολιτικές. Σήμερα, τα κοινοτικά δίκτυα ζητούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την ελάχιστη υποστήριξη που επάξια δικαιούνται. Η παρούσα ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από 35 οργανισμούς και 31 κοινοτικά δίκτυα της Ευρώπης, εξηγεί τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω δίκτυα και παρέχει συστάσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο πολιτικής που είναι κατάλληλα για τη διατήρηση ενός ποικιλόμορφου περιβάλλοντος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η επιστολή εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ελπίζουμε ότι αυτά τα θεσμικά όργανα θα ενεργήσουν δεόντως, δείχνοντας προθυμία να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για τα θέματα πολιτικής που θίγονται στην επιστολή.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής στα ελληνικά μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το αυθεντικό κείμενο της επιστολής με υπογράφοντες, πάνω από 35 οργανισμούς και 30 Ευρωπαϊκά κοινοτικά δίκτυα είναι διαθέσιμο εδώ.