2310716172 info@greekinformatics.gr

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο του Πάρκινσον από το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας Microsoft

GreekInformatics Εκδηλώσεις Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο του Πάρκινσον από το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας Microsoft

Εκδηλώσεις

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο του Πάρκινσον από το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας Microsoft

image_pdfimage_print

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό ερευνητικό επιδοτούμενο έργο i-PROGNOSIS[1]1 (http://www.i-prognosis.eu/), το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας Microsoft διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στις 3 Ιουλίου, στο Κέντρο Καινοτομίας Microsoft (Λεωφ. Κηφισίας 221, Μαρούσι 151 24), 13:00-16:00μ.μ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Καινοτομίας Microsoft, την COSMOTE, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το ερευνητικό κέντρο Fraunhofer (Γερμανία) και το Ινστιτούτο Karolinska  (Σουηδία), και διατίθεται στο κοινό προς εθελοντική χρήση για τους ερευνητικούς στόχους του έργου i-PROGNOSIS. Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επισκεφθείτε τον παρακάτω  σύνδεσμο:  https://www.microsoftevents.com/profile/form/index.cfm?PKformID=0x2194292580b

 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια και μη αναστρέψιμη ασθένεια, από τις συνηθέστερες νεύρο-εκφυλιστικές ασθένειες, που προσβάλλουν περίπου το 1% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 2-4% άνω των 75 ετών, με αυξητικές τάσεις λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Οι ασθενείς με Πάρκινσον παρουσιάζουν μειωμένη ντοπαμίνη -μια ουσία του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση και τη διάθεση- με αποτέλεσμα, βασικές δραστηριότητες όπως βάδισμα, ομιλία, γράψιμο, καθώς και η συναισθηματική σταθερότητα, να επηρεάζονται σημαντικά. Πέρα από το κοινό «τρέμουλο» και άλλα κινητικά συμπτώματα, τα οποία περιορίζονται με φάρμακα, άλλα συμπτώματα, όπως διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη, πόνος, δυσκοιλιότητα, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Σήμερα, η διάγνωση της νόσου δεν είναι δυνατή με εργαστηριακές εξετάσεις, και, καθώς τα πρώιμα συμπτώματα δεν αξιολογούνται κλινικά, η διάγνωση της νόσου μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια.

 

Συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία με την ιατρική εμπειρία, το i-PROGNOSIS επιδιώκει να προωθήσει την έγκαιρη πρόγνωση της νόσου Πάρκινσον μέσω προηγμένης ανάλυσης συμπεριφορικών δεδομένων που θα λαμβάνονται κατά τη αλληλεπίδραση των χρηστών με καθημερινές έξυπνες συσκευές (smartphones, smartwatches, wristbands). Παράλληλα, το έργο επιδιώκει τη διαχείριση της νόσου, με το σχεδιασμό/υλοποίηση στοχευμένων, καινοτόμων, υποστηρικτικών παρεμβάσεων μέσω ειδικού εξοπλισμού και παιχνιδιών για τη βελτίωση του ύπνου, του περπατήματος και της διάθεσης, διαμορφώνοντας έτσι νέες πρακτικές υγείας που βασίζονται στην τεχνολογία. Αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η ενδυνάμωση των ασθενών, η μείωση των αναγκών νοσηλείας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους όσο εξελίσσεται η νόσος.

 

Το i-PROGNOSIS είναι ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό ερευνητικό έργο, με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό, που επεκτείνει το πεδίο συνεργιών μεταξύ των τομέων της υγείας και των σύγχρονων τεχνολογιών και αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι καταλύτες για σημαντικές εξελίξεις που οδηγούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Πρώτος πρεσβευτής του i-PROGNOSIS, είναι ο Χοσέ Μουρίνιο, προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United, με στόχο την προώθηση της συμμετοχής στη δωρεά δεδομένων για την έγκαιρη πρόγνωση του Πάρκινσον.

 

H εφαρμογή για έξυπνα κινητά i-PROGNOSIS είναι διαθέσιμη (προς το παρόν για κινητά Android) από το αντίστοιχο Store στο σύνδεσμο https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iprognosis.gdatasuite&hl=el.

 

Το i-PROGNOSIS συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος Horizon 2020 και έχει συνολική διάρκεια 4 χρόνια (2/2016 – 1/2020). Στην επιστημονική ομάδα του έργου συμμετέχουν 11 φορείς από 6 ευρωπαϊκές χώρες, με συντονιστή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Από την Ελλάδα, εκτός από το ΑΠΘ και το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, στο έργο συμμετέχουν η COSMOTE και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) στηρίζοντας έμπρακτα την τεχνολογία και την καινοτομία, ενώ στέκονται αρωγοί σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

 

Το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Hellas συμμετέχει στο έργο i-PROGNOSIS έχοντας ως κύριο μέλημα την υλοποίηση της εφαρμογής για έξυπνα κινητά, καθώς και την ευαισθητοποίηση των αντίστοιχων κοινοτήτων για τη συλλογή δεδομένων.

 

Η συμμετοχή της COSMOTE στο έργο εστιάζεται στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εφαρμογής i-PROGNOSIS, στην παρακολούθηση της διαδικασίας συλλογής των συμπεριφορικών δεδομένων, καθώς και σε ενέργειες διάδοσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων.

[1] 1 Πρώιμη Ευφυής Ανίχνευση της Νόσου του Πάρκινσον και Υποστηρικτικές Παρεμβάσεις – Intelligent Parkinson Early Detection Guiding Novel Supportive Interventions.

image_pdfimage_print

Tagged