2310716172 info@greekinformatics.gr

“State of the Hybrid Cloud”: Νέα έρευνα προτείνει επικέντρωση στην πληροφορία και όχι σε υποδομές και διαχείριση

GreekInformatics Διάφορα “State of the Hybrid Cloud”: Νέα έρευνα προτείνει επικέντρωση στην πληροφορία και όχι σε υποδομές και διαχείριση

Διάφορα

“State of the Hybrid Cloud”: Νέα έρευνα προτείνει επικέντρωση στην πληροφορία και όχι σε υποδομές και διαχείριση

image_pdfimage_print

Παγκόσμια έρευνα σε 1800 ΙΤ leaders αποκαλύπτει ότι το 74% κάνει χρήση πολλαπλών υποδομών cloud, τονίζοντας την ανάγκη για ετερογενής cloud-ready λύσεις High Availability / Disaster Recovery και στρατηγικές προστασίας δεδομένων

Η Veritas Technologies LLC, παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση πληροφοριών, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας έρευνας που δείχνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να υιοθετούν πολλαπλές στρατηγικές cloud. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν σταθερές στρατηγικές διαχείρισης των πληροφοριών και της ασφάλειας των δεδομένων τους.

Στην έρευνα, που ανατέθηκε από την Veritas και διεξήχθη από τον όμιλο Cicero, συμμετείχαν 1.800 ΙΤ decision makers σε παγκόσμιο επίπεδο σε οργανισμούς και επιχειρήσεις με τουλάχιστον 500 και άνω εργαζόμενους και τουλάχιστον 75 TB δεδομένων υπό διαχείριση. Συνολικά, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα κρίσιμα για την επιχείρηση workloads που θα μετακινηθούν προς στο δημόσιο cloud θα διπλασιαστούν μέσα στους επόμενους 24 μήνες, ενώ παρόμοιο είναι και το ποσοστό των μη κρίσιμων δεδομένων, δημιουργώντας πίεση στα τμήματα μηχανογράφησης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών τους και να υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια όχι μόνο στις υποδομές.

Η έρευνα εξέτασε το ρυθμό με τον οποίο οι οργανισμοί διακινούν τα δεδομένα τους στο cloud, αξιοποιώντας τόσο τις ιδιωτικές, όσο και τις δημόσιες υπηρεσίες cloud, καθώς και το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις τους. Η έρευνα φαίνεται επίσης να διαψεύδει κάποιες κοινές αντιλήψεις για την υιοθέτηση του cloud. Για παράδειγμα, η παραδοσιακή άποψη λέει ότι είναι τα λιγότερο σημαντικά workloads που θα μεταναστεύσουν πρώτα στο δημόσιο cloud και με ταχύτερο ρυθμό. Ενώ αυτό μπορεί να ήταν μία πραγματικότητα πριν, η έρευνα έδειξε ότι αυτό αλλάζει, αφού τα κρίσιμα για μια επιχείρηση workloads, συμπεριλαμβανομένων των CRM και ERP μετακινούνται στο cloud με τους ίδιους ρυθμούς  στατιστικά -από 25% ως 30%- όπως και άλλα, λιγότερο κρίσιμα workloads. Ενώ τα ευρήματα δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη στη μετακίνηση δεδομένων όλων των τύπων προς το cloud, αυτό μεταφράζεται επίσης σε αυξημένη πίεση για τους παρόχους υπηρεσιών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλή διαθεσιμότητα και η αποφυγή διακοπών εργασίας, καθώς και οι προκλήσεις στα τμήματα μηχανογράφησης έτσι ώστε να έχουν τις σωστές στρατηγικές για την προστασία των δεδομένων που θα μπορούν να εφαρμόζουν σε ετερογενείς υποδομές είτε on premise είτε off premise.

Στα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Το 38% των workloads σήμερα, υπάρχουν σε ιδιωτικό cloud και το 28% σε δημόσιο cloud. Oι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 7% και 18%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών.
  • To 74% των επιχειρήσεων εμπιστεύεται δύο ή περισσότερους προμηθευτές υποδομών cloud για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις τους σε workloads, ενώ το 23% χρησιμοποιεί τέσσερις ή και περισσότερους προμηθευτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το βάρος της προστασίας, της διαχείρισης και της αξιοποίησης των δεδομένων σε αυτά τα ετερογενή περιβάλλοντα, θα πέσει σε μεγάλο βαθμό στα τμήματα μηχανογράφησης.
  • Γεωγραφικά, η Ιαπωνία και η Βραζιλία είναι πρωτοστάτες στην προσέλκυση του δημόσιου cloud με ποσοστό περίπου 50% περισσότερων workloads να βρίσκονται στο δημόσιο cloud, σε σχέση με τις ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία και Γερμανία.
  • Εξετάζοντας τις βιομηχανίες, ο τομέας των κατασκευών άνοιξε το δρόμο στη μετακίνηση δεδομένων προς το δημόσιο cloud με το ποσοστό των workloads να είναι στο 30%, ενώ ακολουθούν οι τηλεπικοινωνίες με 24%, ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης και οικονομίας με 23% και ο δημόσιος τομέας στο 16%.
  • Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι το κόστος είναι το κύριο κίνητρο για τη μετάβαση στο δημόσιο cloud, ενώ ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί το θέμα της ασφάλειας όσον αφορά στη χρήση δημόσιου cloud. To 50% ανέφερε ότι οι αρχιτεκτονικές ασφάλειας και προστασίας εξακολουθούν να είναι η κορυφαία αιτία για την αποφυγή του δημοσίου cloud. Είναι ενδιαφέρον ότι, από αυτούς που έχουν υιοθετήσει το δημόσιο cloud, η ασφάλεια ήταν το κορυφαίο σημείο ικανοποίησης για την απόφασή τους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι παροχείς δημοσίων υπηρεσιών cloud, θα πρέπει να προωθούν καλύτερα τα θέματα ασφαλείας τους.
  • Ένας σημαντικός αριθμός των ερωτηθέντων επεσήμανε ότι ορισμένα workloads θα παραμένουν πάντα στις εγκαταστάσεις τους και όχι στο cloud. Για παράδειγμα, το 28% δηλώνει ότι το backup & recovery, θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις του, το 27% θα κρατήσει το disasterrecovery εκτός cloud και το 26% θα συνεχίσει να αποθηκεύει τα αρχεία των δεδομένων τους αλλά και τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων ή τα OLTP στις δικές τους εγκαταστάσεις.
  • Το 81% των επιχειρήσεων στηρίζονται σε παρόχους υπηρεσιών για βοήθεια σχετικά με την εφαρμογή cloud, καθώς και τις λειτουργίες του, υποδεικνύοντας ότι η ετερογενής και “αθέατη” φύση του cloud θα συνεχίσει να είναι μια πρόκληση για τις υπηρεσίες πληροφορικής και τους παρόχους υπηρεσιών με υψηλά επίπεδα υποστήριξης και δεξιότητες, χαρακτηριστικά που είναι πολύτιμα ιδίως στις επιχειρήσεις που μετακινούν τα workloads στο δημόσιο cloud.

Η συνολική έρευνα “State of the Hybrid Cloud” διατίθεται προς download εδώ.

image_pdfimage_print

Tagged