2310716172 info@greekinformatics.gr

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα έργα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Google Summer of Code 2017

GreekInformatics Διάφορα Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα έργα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Google Summer of Code 2017

Διάφορα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα έργα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Google Summer of Code 2017

image_pdfimage_print

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελική αξιολόγηση και των τεσσάρων έργων του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) που συμμετείχαν στο Google Summer Of Code 2017.

Στο φετινό Google Summer of Code συμμετείχαν 201 οργανισμοί από 72 χώρες και 1318 φοιτητές σε εκατοντάδες έργα ανοιχτού κώδικα. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr) συμμετείχε με 4 έργα ανοιχτού κώδικα, και οι τέσσερις φοιτητές αξιολογήθηκαν θετικά για το συνολικό τους έργο κατά την διάρκεια του GSoC.

Τα 4 έργα ανοιχτού κώδικα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, τα οποία αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του GSoC 2017 είναι τα εξής:

1. Open Source Δι@υγεια

Το έργο είχε ως στόχο να βελτιώσει τον ανοιχτό κώδικα στον οποίο βασίστηκε η Δι@υγεια. Στο πλαίσιο του GSoC, υλοποιήθηκαν βελτιώσεις στην κωδικοποίηση των αποφάσεων και εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο Blockchain έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στο χειρισμό των εγγράφων.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Σχεδιάστηκαν RDF Schema για τις αποφάσεις που θα αναρτώνται στην Διαύγεια. Με τη υλοποίηση αυτών των RDF schema εκτός από την σημαντική εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου (σε σύγκριση με την τρέχουσα μορφή αρχείων pdf) επιτυγχάνεται και η διασύνδεση των δεδομένων ως Ανοιχτά Συνδεδεμένα Δεδομένα [link].
  2. Έγινε μετατροπή μιας ομάδας αποφάσεων σε Notation3 [link].
  3. Δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή εφαρμογή nodejs, που υποβάλλει τα δεδομένα RDF στο Bitcoin Blockchain Network [link].
  4. Visualizer: Δημιουργήθηκε μια εφαρμογή που οπτικοποιεί τις αποφάσεις σε μορφή .n3  σε ένα web browser [link].
  5. RDF Store and Sparql Endpoint: Μέσω της χρήσης του Jena Apache ως RDF Store και του Fuseki Sparql Server, υλοποιήθηκε μια γραφική διεπαφή για την εξυπηρέτηση των ερωτημάτων των χρηστών [link].

2.  Greek scripts for Eczar fonts

Το έργο αφορούσε την υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων (συμπεριλαμβανομένων των πολυτονικών) στην οικογένεια γραμματοσειρών Eczar. Στα πλαίσιο του GSOC σχεδιάστηκαν ελληνικές γραμματοσειρές και για τα 5 βάρη της οικογένειας γραμματοσειρών Eczar.

Τα αρχεία των γραμματοσειρών σε μορφή OTF & TTF μπορείτε να τα βρείτε εδώ

Τα τελικά αρχεία των γραμματοσειρών σε μορφή Unified Font Object (UFO) εδώ.

3. Donation – Box

Το έργο αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συσκευών οικονομικής ενίσχυσης “donation boxes” που έχουν αναπτυχθεί με στόχο την οικονομική ενίσχυση φορέων και έργων της Κ.ΑΛ.Ο (κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας). Στο πλαίσιο του GSOC, υλοποιήθηκαν όλες οι αναγκαίες επεκτάσεις για τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου donation boxes, όπου όλα τα donation boxes θα είναι διασυνδεδεμένα και θα μπορούν να διαχειρίζονται από έναν κεντρικό κόμβο.

Πιο συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:

4. Mix-net implementation Zeus

Στόχος αυτού του έργου είναι να  αντικατασταθεί η  τρέχουσα υλοποίηση της mix-net της πλατφόρμας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών Ζεύς με μια ταχύτερη υλοποίηση.  Εκτός από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, το νέο mix-net που αναπτύχθηκε στo πλαίσιo του GSOC,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες, όπως η ανωνυμοποίηση σε έρευνες και συλλογή δεδομένων από διάφορες συσκευές IoT.

Ο πηγαίος κώδικας όλων των έργων που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια του GSoC, είναι ελεύθερα διαθέσιμος σε όλους για βελτιώσεις και επανάχρηση στο github.  

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών( ΕΕΛΛΑΚ ), σκοπεύει να συμμετέχει στο πρόγραμμα GSoC και το 2018 ως mentor organization, και θα στηρίξει ακόμα περισσότερα έργα ανοιχτού κώδικα από φοιτητές. Δείτε για ενημέρωση στο wiki όλες τις προτάσεις του 2017.

To αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το δείτε εδώ.

image_pdfimage_print

Tagged