2310716172 info@greekinformatics.gr

Στρατηγική συνεργασία WIND Ελλάς & Telefonica για λύσεις ΙοΤ

GreekInformatics Business Στρατηγική συνεργασία WIND Ελλάς & Telefonica για λύσεις ΙοΤ
Στρατηγική συνεργασία WIND Ελλάς & Telefonica για λύσεις ΙοΤ

Business

Στρατηγική συνεργασία WIND Ελλάς & Telefonica για λύσεις ΙοΤ

image_pdfimage_print

Τη στρατηγική συνεργασία της με την Τelefonica Business Solutions ανακοινώνει σήμερα η WIND. Αποτέλεσμα της αποκλειστικής συνεργασίας των δύο παρόχων για την ελληνική αγορά είναι η δημιουργία της WIND SMART IoT πλατφόρμας για τη διασύνδεση και διαχείριση μηχανών και αντικειμένων στο διαδίκτυο (Internet of Things).

Μέσω της WIND SMART IoT πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις συμμετέχουν σε ένα οικοσύστημα αξίας που περιλαμβάνει τα αντικείμενα και τους κατασκευαστές τους, τους παρόχους υποδομών και υπηρεσιών, τις εφαρμογές, το υπολογιστικό νέφος και την ανάλυση των Big Data. Η αξία αυτού του συστήματος αποτιμάται σε επιπλέον έσοδα, αύξηση παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & Εταιρικών Πελατών της WΙΝD Ελλάς  Αντώνης Τζωρτζακάκης σχολίασε για τη νέα πλατφόρμα: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε μια πλατφόρμα ΙοΤ παγκόσμιας κλάσης αποκλειστικά για εταιρικούς πελάτες μας στην Ελλάδα. Η WIND SMART IoT πλατφόρμα συνδυάζει την τεχνογνωσία και την υπερσύγχρονη τεχνολογία της Telefonica, με την 15ετη παράδοση της εταιρείας μας στην business καινοτομία και τις επενδύσεις που κάνουμε σε νέα δίκτυα και υποδομές (4G, FTTx).

H πλατφόρμα WIND SMART IoT έρχεται να συμπληρώσει το πορτφόλιο υπηρεσιών Business που προσφέρουμε στην αγορά των επιχειρήσεων, εδραιώνοντας τις λύσεις μας ως την πιο προσιτή καινοτομία για τον εταιρικό πελάτη».

 

Τι είναι η WIND SMART IoT πλατφόρμα;

Μία υπηρεσία συνδεσιμότητας συσκευών και αντικειμένων στο Internet που επιτρέπει:

Απομακρυσμένη διασύνδεση, παρακολούθηση και διαχείρηση πολλαπλάσιων συσκευών ταυτόχρονα, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο, με πλήρη έλεγχο, από την ίδια την επιχείρηση.

Χάρη στην WIND SMART IoT πλατφόρμα, η επιχείριση πλέον μπορεί να έχει αυξημένο real time έλεγχο και παρακολούθηση σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές της, να ενσωματώνει και να αυτοματοποιεί τη λειτουργία τους στα επιχειρησιακά συστήματα και να αξιοποιεί τα δεδομένα για τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της.

Με αυτές τις δυνατότητες οι επιχειρήσεις μειώνουν περιττές δαπάνες συντήρησης καθώς και λειτουργικά κόστη υποστήριξης, αυξάνουν την παραγωγικότητα και  εξυπηρετούν καλύτερα τον πελάτη τους.

 

Ποιοι είναι οι κλάδοι που μπορούν να αξιοποιήσουν το IoT;

Οι εφαρμογές της WIND SMART IoT πλατφόρμας στην αγορά είναι πολλές και οι τελικές λύσεις σχεδιάζονται πάντα με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές κάθε επιχείρησης- πελάτη. Η γκάμα εφαρμογών περιλαμβάνει από διαχείριση στόλου, μετρητών ενέργειας, καυσίμων και φυσικών πόρων, wearables, εφαρμογές για Έξυπνες πόλεις και εφαρμογές φυσικής ασφάλειας, υγείας, εφαρμογές ασύρματων πληρωμών (mPoS), έξυπνης γεωργίας, έξυπνα κτίρια, κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει ο κ. Τζωρτζακάκης: «Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που επενδύει στον τουρισμό, είναι σημαντικό το πλεονέκτημα που μπορεί να δώσει μια τέτοια πλατφόρσμα στις επιχειρήσεις του κλάδου. Ήδη μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες ναυλώσεων σκαφών αναψυχής έχει προμηθευτεί την λύση μας και διαχειρίζεται απομακρυσμένα από τις ΗΠΑ 1000 4G Mobile Broadband συνδέσεις πάνω σε σκάφη που έχει στην Ελλάδα»

Η πλατφόρμα WIND SMART IoT βασίζεται στην Smart m2m Solution που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Telefonica, έναν παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό κολοσσό με 322 εκατ. συνδέσεις, και συγκεκριμένα από την Telefonica Business Solutions, έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην διεθνή αγορά του ΙοΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2016, η Telefonica επένδυσε περισσότερα από 10 δις.€ σε ΄Ερευνα και Ανάπτυξη Καινοτομίας για λύσεις ΙοΤ, έχοντας συνδέσει ήδη περισσότερες από 13 εκατ. ΙοΤ γραμμές διεθνώς.

 

ΙοΤ – Ένα δυναμικό οικοσύστημα που μεγαλώνει παγκόσμια

To Internet of Things είναι ένα οικοσύστημα που εξελίσσεται και διευρύνεται διαρκώς. Σύμφωνα με στοιχεία μελετών[1] το 2024 θα υπάρχουν 27 δις συνδέσεις και θα διακινούνται 2 δις ΤΒ δεδομένων παγκοσμίως.

Παράλληλα, το οικοσυστημα του Internet of Things δημιουργεί για τις επιχειρήσεις διεθνώς δυνατότητα εσόδων ύψους 1,6 τρις δολαρίων μέσα στα επόμενα 7 έτη.

Η δυναμική του οικοσυστήματος αποκαλύπτεται από τα μέχρι τώρα διεθνή στοιχεία[2] για τα συνδεδεμένα αντικείμενα (connected objects) στο Internet: έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των ανθρώπων εν ζωή (~7 δις) εδώ και 10 περίπου χρόνια ενώ κάθε δευτερόλεπτο, 80 νέα αντικείμενα συνδέονται στο Internet για πρώτη φορά. Η συνεισφορά του ΙοΤ στην παγκόσμια οικονομία είναι εξίσου ανοδική: το μερίδιο του στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί από 1,5% (2014) σε 2,1% ως το 2020. 

 

Και στην Ελλάδα

Η ελληνική αγορά ακολουθεί την παγκόσμια τάση ανόδου του ΙοΤ καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εταιρικού Τομέα της WIND, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ΙοΤ συνδέσεων στη βάση της WIND προσεγγίζει το 35% την τελευταία εξαετία ενώ η συμμετοχή των ΙοΤ εσόδων στα συνολικά έσοδα από Mobile data για τη WIND, θα διαμορφωθεί στο 15% το 2020 σε σύγκριση με 7% σήμερα.


[1]Machina Research, Ιούνιος 2015 : «M2M Global FCST & Analysis  2014-2024»

[2] Source: Oliver Wyman

 

image_pdfimage_print